The Steadings Phase 1A

HC#GL7



We are delighted to announce HarperCrewe as Joint Development Partner in collaboration with Bathurst Development Limited (BDL) for the first phase of The Steadings, Cirencester and Ben Pentreath as lead Architect working in conjunction with Master Planning Architects JTP.

The BDL and HarperCrewe proposal seeks to deliver a design for Phase 1A that will be a living, working place, that draws upon the rich heritage of Cirencester and the Cotswolds but is forward looking in the best possible way.

Phase 1A will be the first residential neighbourhood created at The Steadings, forming a prominent new gateway into the town of Cirencester. The development is focused on Design, Sustainability and Stewardship.



View 1 – The Green, Arts and Crafts



A view looking towards the central green space at the heart of Phase 1A. The green is fronted by a faceted terrace with projecting gables. The architectural approach shows a simple Arts and Crafts language using casement windows. Cotswold stone and reconstituted stone slate roof tiles are used throughout.


A contemporary reinterpretation of the central terrace utilising the same massing and material treatment but with larger windows and simplified detailing to the chimneys, doors and rainwater goods.

This architectural approach could be applied to all buildings within Phase 1A if agreed to be the best response.

View 2 – A View Towards the Main Entrance



A view looking towards the entrance, two pavilion buildings shall mark the gateway to the site providing a street presence to Wilkinson Road. Simple terraces front onto the green and an apartment building shown in ochre coloured roughcast render holds the corner. The use of courtyard lanes for the majority of parking allows this central space to be free of private driveways.

View 3 – Northern edge



A view of the houses backing onto the allotments on the northern edge of the Phase 1A site. The houses are detached or in pairs with driveways in-between, all are set back from the road with a front garden and hedge boundary treatment. At the end of the street is an apartment building carefully located to terminate the view and to reduce the impact of the neighbouring employment buildings.

View 4 – Southern edge



A view from the landscaped area on the southern edge looking towards a courtyard lane. A detached house designed in a more formal Arts and Crafts language faces towards Wilkinson Road with glazed sunroom extension to the side gable. The courtyard lane is fronted by a pair of coach house buildings designed in a more contemporary language that is unified with the larger house through the material treatment.

The image demonstrates how houses designed in an Arts and Crafts language and contemporary reinterpretation can be combined. A contemporary approach can be utilised on rear elevations through the use of larger windows and glazed doors alongside the addition of sunrooms on selected plots.

Landscape Spaces


Landscape shall be an integral feature of the layout. Alongside the central green additional landscaped spaces are proposed to the southern edge around the drainage attenuation feature and to the eastern and western boundaries where linear landscaped spaces are proposed




View looking over the proposed drainage feature towards the new housing. The proposals look to combine the drainage function with an area of landscaped space suitable for a variety of planting. In the distance towards the entrance pavilions a Local Area of Play is proposed.


View of the linear landscape space on the western boundary. The proposed houses fronting onto Somerford Road look out onto the new pathway with grassed and planted areas to either side. The existing hedgerow to Somerford Road is retained with new pedestrian, cycle and private drive accesses proposed.

The Plan



The plan is conceived around a central green, a distinctive and identifiable meeting place for Phase 1A. A legible network of streets lead from the main entrance from Wilkinson Road with simple terraces, semi detached houses and detached housing laid out in a repeated rhythm to create calm and coherent streets. Landscape is integrated throughout the plan through new planting, front gardens and provision of public landscaped spaces throughout.